10 habilitats clau d’un dissenyador per a la creació de pàgines web

Per crear una pàgina web atractiva i eficaç es requereix que cada vegada més el dissenyador tingui unes habilitats multidisciplinàries.

La creació de pàgines web ha passat de ser un treball solitari a implicar tot un equip sota el comandament d’un professional amb un perfil ben especial.

Quines habilitats són clau per dirigir la creació d’una pàgina web d’èxit?

 1. Gestió d’equips
 2. Afany d’innovació i creativitat
 3. Coneixements TIC
 4. Visió de negoci
 5. Capacitat de previsió
 6. Formació multidisciplinar
 7. Grans dots comunicatives
 8. Sentit estètic
 9. Visió internacional
 10. Responsabilitat ètica

Pensa com un estratega

Coordinar tot l’equip implicat en la creació d’una pàgina web requereix grans dots d’organització i habilitats empàtiques encaminades cap a un objectiu concret.

Així, la millor actitud davant d’aquest repte és la de l’estratega: el general que dirigeix ​​als seus soldats al camp per vèncer la batalla o, per als antimilitaristes, l’entrenador de futbol que porta al seu equip a la victòria. També tenim un símil per als melòmans: el director d’orquestra que coordina amb exactitud a tots els músics per obtenir la millor interpretació.

Sigui quina sigui la teva millor imatge inspiradora tingues a mà aquesta sèrie d’eines que et facilitaran el teu treball:

 • Sistemes per compartir documents online, com Google.docs.
 • Bases de dades amb les dades de tots els integrants de l’equip.
 • Llista de distribució en la qual estaran inclosos tots els integrants de l’equip per no oblidar a ningú quan distribueixis els materials o informacions comuns.

Crea i innova

La teva pàgina web ha d’aportar alguna cosa nova i sorprendre. La creativitat i l’afany d’innovació són fonamentals per donar a la pàgina el plus que necessitarà per destacar sobre les altres.

L’habilitat d’atrapar al vol les novetats i usar-les de forma original distingeix un bon director de pàgines web.

Explota la teva ment analítica

La capacitat per analitzar els requeriments del client i traduir-los en un projecte web requereix una ment lògica i un bon coneixement de les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació).

La creació de pàgines web requereix un coneixement profund de les diferents tecnologies web, per poder usar i combinar:

 • Frameworks (Rails, Django, CakePHP, Symfony…)
 • Dreamweaver, Flash, Actioscript, Javascript, PHP…
 • Creació de widgets
 • Aplicacions per a mòbils
 • Xarxes socials
 • Gestors de continguts (CMS): WordPress, Drupal, …
 • Plataformes per e-commerce (Magento, Prestashop…)

Visió de negoci

La creació d’una pàgina web professional haurà de respondre a un objectiu empresarial: augment de vendes o d’usuaris d’un servei.

El disseny d’una pàgina web no pot obviar el màrqueting online i les seves novetats, com el neuromàrqueting web.

Experts en Google destaquen la importància de tenir una estratègia de màrqueting web.

Pensa en demà

La durada de la teva pàgina web és indeterminada, com tota aventura, però hauràs de prevenir totes aquelles situacions que puguin esdevenir en el futur: guarda dades en bases de dades, prepara la programació per actualitzacions i canvis de disseny, reserva una part del pressupost a incidències inesperades o ampliacions…

Formació multidisciplinària

Què va ser de la divisió entre ciències i lletres? El «és que jo sóc de ciències» ja no val.

Si has de dirigir la creació d’un lloc web hauràs de tenir coneixements tant de disciplines científiques, com de disciplines humanístiques, per poder encarregar bé la feina a tots els membres del teu equip: programadors, redactors, dissenyadors…

Comunicar a múltiples nivells

El teu paper principal és interpretar i comunicar.

Has dominar la redacció escrita i saber verbalitzar els elements no textuals (titular i descriure vídeos, fotografies…) per enllaçar amb el text. Aprèn a produir i a exigir una redacció atractiva, unitària, amb sentit en diversos plànols alhora.

Potencia la teva empatia; serà fonamental per a transmetre els teus missatges als col·laboradors, als usuaris, al client, i per motivar a l’equip i als usuaris.

Utilitza la teva intel·ligència emocional per sortir airós de la sempre difícil tasca de gestionar els egos de cada col·laborador.

Desenvolupa un pensament a diversos nivells (pensa com el client, com el col·laborador, com l’usuari, com el programa, pensa en el posicionament, pensa en el sentit del contingut, pensa en l’emoció que provoca …).

Les imatges parlen

Els dissenyadors gràfics s’encarregaran de produir un lloc atractiu, però has de ser tu qui interpreti si la gràfica respon a l’objectiu global del projecte.

El teu sentit estètic s’ha de relacionar amb el pensament lògic per poder triar les millors imatges i donar pas o no a les propostes de disseny.

A un entorn potencialment internacional

Encara que el teu lloc web estigui encaminat inicialment al públic local, pot ser visible a nivell internacional i pot rebre usuaris internacionals procedents de xarxes socials.

Per determinar com encaminar tot aquest flux hauràs dominar l’anglès i conèixer un altre idioma estranger, si més no per manejar bé amb un traductor automàtic.

 L’ètica és diners

Els teus principis ètics t’ajudaran a crear un clima de confiança en el que el que tots els integrants de l’equip podran desenvolupar les seves potencialitats. Regnarà el respecte pel treball dels altres i un esperit de cooperació.

Una bona base ètica afavoreix també el respecte pels drets d’autor i les lleis de protecció de dades, fonamental per evitar futurs plets, que et poden costar molts diners i fins i tot suposar el tancament del lloc web.

A Einnova creem pàgines web pota negra.

bIMG_012431

Antoni Biada d’Einnova responent les preguntes sobre posicionament en cercadors del programa «Es nuestro momento».

Més fotos i vídeo sobre les accions d’Einnova a la fira eShow Barcelona.